Przepis na wielkanocny chlebek – przysmak i dekorację stołu - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISYPieczywo Przepis na wielkanocny chlebek – przysmak i dekorację stołu

Przepis na wielkanocny chlebek – przysmak i dekorację stołu

by Julita Bator

Chlebek w kształcie wieńca to alternatywa dla klasycznej babki. Chlebek z tego przepisu smakuje podobnie jak chałka, jest za to od niej bardziej zbity i twardy. Dobrze się przechowuje i nawet po wielu dniach dobrze smakuje. W towarzystwie kraszanek lub pisanek prezentuje się jako piękna (i smaczna ?) dekoracja wielkanocnego stołu.

Składniki:

100 g masła

80 ml lekko ciepłego mleka

40 g drożdży

100 g nierafinowanego cukru

500 g mąki jasnej orkiszowej (lub pszennej)

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

2 jajka

Opcjonalnie: 1 żółtko lub białko do posmarowania ciasta

70 g rodzynków lub kandyzowanych, pokrojonych w kostkę owoców

4-5 surowych, niewielkich jajek.

 

Wykonanie:

  1. W rondelku rozpuścić masło i lekko ostudzić.
  2. W mleku rozpuścić drożdże i cukier.
  3. Połączyć mąkę z cukrem waniliowym i solą.
  4. Do suchych składników dodawać mokre i wyrabiać ciasto drożdżowe.
  5. Na koniec dodać bakalie i wymieszać.
  6. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min.
  7. Ciasto podzielić na 3 równe części (ja ważę każdy kawałek). I z każdej części uformować wałek długi na ok. 50 cm. Zlepić ze sobą 3 końcówki w jednym miejscu i zapleść warkocz. Robiąc warkocz można lekko naciągać wałeczki ciasta, gdyż się kurczą.
  8. Uformować wieniec. Robić delikatne zagłębienia i włożyć w nie 4-5 niewielkich jajek.
  9. Wieniec odstawić na 20 min. Możemy teraz posmarować wieniec z wierzchu za pomocą pędzelka rozkłóconym białkiem lub żółtkiem (bez tego ciasto też ładnie się prezentuje).
  10. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 30 min. Po tym czasie ostrożnie wyjąć jajka z wieńca i dopiec bez nich jeszcze przez 9-10 min.
  11. Ostudzony wieniec ozdobić pisankami.

Na naszym chlebku możemy piec jajka (surowe) lub gotowe pisanki/kraszanki. Trzeba pamiętać, że kraszanki podczas pieczenia puszczą trochę farby i zafarbują lekko ciasto. W tym przypadku ważne jest, by jajka były zafarbowane naturalnymi barwnikami.  Możemy także zrobić kraszanki dopiero po ich upieczeniu.

Jeśli zrobimy warkocz z długich ramion (tzn. będziemy pamiętać, żeby je lekko naciągać podczas plecenia) po upieczeniu wyjdzie nam chlebek w kształcie wieńca (środek będzie pusty). 

Zobacz także

Dodaj komentarz