Chlebek w kształcie wieńca to alternatywa dla klasycznej babki. Chlebek z tego przepisu smakuje podobnie jak chałka, jest za to od niej bardziej zbity i twardy. Dobrze się przechowuje i nawet po wielu dniach dobrze smakuje. W towarzystwie kraszanek lub pisanek prezentuje się jako piękna (i smaczna ?) dekoracja wielkanocnego stołu.
Składniki:
100 g masła
80 ml lekko ciepłego mleka
40 g drożdży
100 g nierafinowanego cukru
500 g mąki jasnej orkiszowej (lub pszennej)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
Opcjonalnie: 1 żółtko lub białko do posmarowania ciasta
70 g rodzynków lub kandyzowanych, pokrojonych w kostkę owoców
4-5 surowych, niewielkich jajek.
Wykonanie:
- W rondelku rozpuścić masło i lekko ostudzić.
- W mleku rozpuścić drożdże i cukier.
- Połączyć mąkę z cukrem waniliowym i solą.
- Do suchych składników dodawać mokre i wyrabiać ciasto drożdżowe.
- Na koniec dodać bakalie i wymieszać.
- Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min.
- Ciasto podzielić na 3 równe części (ja ważę każdy kawałek). I z każdej części uformować wałek długi na ok. 50 cm. Zlepić ze sobą 3 końcówki w jednym miejscu i zapleść warkocz. Robiąc warkocz można lekko naciągać wałeczki ciasta, gdyż się kurczą.
- Uformować wieniec. Robić delikatne zagłębienia i włożyć w nie 4-5 niewielkich jajek.
- Wieniec odstawić na 20 min. Możemy teraz posmarować wieniec z wierzchu za pomocą pędzelka rozkłóconym białkiem lub żółtkiem (bez tego ciasto też ładnie się prezentuje).
- Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 30 min. Po tym czasie ostrożnie wyjąć jajka z wieńca i dopiec bez nich jeszcze przez 9-10 min.
- Ostudzony wieniec ozdobić pisankami.
Na naszym chlebku możemy piec jajka (surowe) lub gotowe pisanki/kraszanki. Trzeba pamiętać, że kraszanki podczas pieczenia puszczą trochę farby i zafarbują lekko ciasto. W tym przypadku ważne jest, by jajka były zafarbowane naturalnymi barwnikami. Możemy także zrobić kraszanki dopiero po ich upieczeniu.
Jeśli zrobimy warkocz z długich ramion (tzn. będziemy pamiętać, żeby je lekko naciągać podczas plecenia) po upieczeniu wyjdzie nam chlebek w kształcie wieńca (środek będzie pusty).