Bułki gryczane - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISYPieczywo Bułki gryczane

Bułki gryczane

by Julita Bator

Bułki gryczane to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla pieczywa pszennego. Gryka jest bezglutenowym pseudozbożem, bogatym w składniki odżywcze, które jest ostatnio modne dzięki diecie SIRT. Więcej o gryce, jej właściwościach zdrowotnych i zastosowaniu w kuchni przeczytasz TUTAJ.

Bułki gryczane

łatwe, 8 szt.

Składniki:

150-160 ml letniego mleka

15 g drożdży

25 g masła

250 g mąki gryczanej (można zemleć kaszę gryczaną niepaloną)

1,5 łyżki oliwy

1 jajko

1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

1 łyżeczka nierafinowanego cukru

Wykonanie:

  1. Rozrobić niewielką ilość mleka z drożdżami.
  2. Masło rozpuścić i przestudzić.
  3. W naczyniu połączyć wszystkie składniki.
  4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce nakładać łyżką ciasto, pamiętając o odległości między bułkami.
  6. Można zostawić jeszcze do wyrośnięcia na 10 min.
  7. Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 min.

Bułki z taką ilością mleka dość ładnie wyrastają, ale lekko się kruszą. Jeśli dodamy do ciasta więcej mleka, wyjdą nam płaskie placuszki, które jednak mają tę przewagę nad bułkami, że nie kruszą się i są miękkie.

O tym, jak przechowywać pieczywo, żeby długo było świeże, można przeczytać TUTAJ.

Zobacz także

2 komentarze

Ziom 4 października, 2024 - 2:00 pm

Czy mleko krowie może zostać zastąpione mlekiem (napojem kokosowym) bądź migdałowym w takiej samek ilości?

Reply
Julita Bator 7 października, 2024 - 11:51 am

Próbowałabym najpierw z migdałowym, bo ma podobną konsystencję do krowiego. Powinno się udać.

Reply

Dodaj komentarz