Bułki gryczane to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla pieczywa pszennego. Gryka jest bezglutenowym pseudozbożem, bogatym w składniki odżywcze, które jest ostatnio modne dzięki diecie SIRT. Więcej o gryce, jej właściwościach zdrowotnych i zastosowaniu w kuchni przeczytasz TUTAJ.
Bułki gryczane
łatwe, 8 szt.
Składniki:
150-160 ml letniego mleka
15 g drożdży
25 g masła
250 g mąki gryczanej (można zemleć kaszę gryczaną niepaloną)
1,5 łyżki oliwy
1 jajko
1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
1 łyżeczka nierafinowanego cukru
Wykonanie:
- Rozrobić niewielką ilość mleka z drożdżami.
- Masło rozpuścić i przestudzić.
- W naczyniu połączyć wszystkie składniki.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce nakładać łyżką ciasto, pamiętając o odległości między bułkami.
- Można zostawić jeszcze do wyrośnięcia na 10 min.
- Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 min.
Bułki z taką ilością mleka dość ładnie wyrastają, ale lekko się kruszą. Jeśli dodamy do ciasta więcej mleka, wyjdą nam płaskie placuszki, które jednak mają tę przewagę nad bułkami, że nie kruszą się i są miękkie.
O tym, jak przechowywać pieczywo, żeby długo było świeże, można przeczytać TUTAJ.
2 komentarze
Czy mleko krowie może zostać zastąpione mlekiem (napojem kokosowym) bądź migdałowym w takiej samek ilości?
Próbowałabym najpierw z migdałowym, bo ma podobną konsystencję do krowiego. Powinno się udać.